La cèdula d'habitabilitat és un document que expedeix l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya i acredita que un habitatge compleix els requisits d'habitabilitat i solidesa fixats per reglament. La cèdula d'habitabilitat és necessària per a transmetre un habitatge en venda, lloguer o cessió d'ús, en primera transmissió o en posteriors (llevat dels supòsits d’exoneració que preveu la normativa vigent). També serveix per donar-se d'alta dels serveis d'aigua, electricitat, gas, telecomunicacions i altres serveis.La cèdula d'habitabilitat de primera ocupació per habitatges de nova construcció té una vigència de 25 anys. En els cas d'habitatges de gran rehabilitació ó rehabilitació la vigència és de 15 anys. Transcorregut aquest termini és obligat sol·licitar una de nova.A la cèdula no figura el nom de la persona propietària. Es tracta d’un document que acredita les condicions objectives d’habitabilitat d’un habitatge, amb independència dels seus titulars o ocupants.
El propietari o representant: promotor, venedor o persona que lloga l'habitatgeUn/a representant degudament autoritzat/ada
Tot l'any
Registre electrònic
Servei d'HabitatgeAgència de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya
30 dies hàbils a comptar des del pagament de la taxa
Contra la denegació de la cèdula d’habitabilitat es pot interposar recurs d’alçada davant la Direcció de l'Agència de l’Habitatge de Catalunya.
Decret 141/2012, de 30 d'octubre, pel qual es regulen les condicions mínimes d'habitabilitat dels habitatges i la cèdula d'habitabilitat.Resolució TES/741/2013, de 3 d'abril, per la qual s'aprova el model de la cèdula d'habitabilitat de conformitat amb el Decret 141/2012, de 30 d'octubre.Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge.Llei 9/2011, del 29 de desembre, de promoció de l'activitat econòmica.
La vigent establerta per l'Agència de l'Habitatge de la Generalitat
Tot i que l'organisme responsable d'atorgar la cèdula és l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, la sol·licitud i documentació necessària es pot presentar a l'Oficina Local d'Habitatge, qui s'encarrega d'enviar al sol·licitant la carta de pagament de la taxa corresponent, i de trametre la documentació aportada a l'Agència per a la seva gestió, prèvia confirmació de la meritació de la taxa per part del sol·licitant.
D'acord amb la normativa, obligatòriament l'ha de sol·licitar el propietari o representant: promotor, venedor o persona que lloga l'habitatge.
Més informació a https://urbanisme.vilafranca.cat/habitatge